Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

ПРОЦЕСОРА ТЕ АРАЋХЕНПЕ ЋИРЕ ХАКОРА

ТЕ ЋХУЛПЕ САМА О ЦЕНТРО КАТАР О СОЦИАЛНО БУЋАРИПЕ

Центрора катар социално бућарипе (ЦСБ) шај те ден тут поможипе пе ђинде ћхандимата:

 • Шај те ље гођаверипе ано пхандипе те араћхенпе ћире хакора.
 • Шај те ниси сиђарни инициатива те араћхе ћиро хако савесе ћхинаве кај си дукхадино.
 • Шај те мотхо о пробљеми, зурало марипе пе ћхаворе, сар ви авер ситуацие саве ћалавен е ћхаворен ја авер ђенен ћире фамиљијаће. 

  Министарство правде
  УНИЦЕФ Црна Гора/Ристо Божовић 

Хаинг: Закони/кануни катар о социално тхај ћхаворикано араћхипе, 2013

Бући Центроси катар социално бућарипе ане Црна Гора си, те ан пиро бућарипе уладине араћхел тхај дел араћхипе ћхаворенђе:

 • би дакао тхај дадесе пхуранимаско;
 • касо дад тхај е деј нај кадуро те ћерен адекватно дар катар љенде;
 • е пхариматанца ано барипе
 • е пробљемонца ано аћарипе;
 • ано конфликти е законеса/канунеса
 • саве љен раћија, дрога ја авер психоактивно супстанце
 • саве си виктиме ђунгаљемаримасо, бидићхимасо, маримасо ане фамиљија ја експлоатациако ја си ано ризико те авен виктиме;
 • саве си виктиме бићинимасе манушенго;
 • савесо дад тхај е деј нај барабар катар о ћханд те  даран е ћхаворенђе;
 • саве мукље пире ћхера тхај саве си ћхуте ризикосе;

саваће си себепо ћхинадине трујаљиматанго трубутно думо тхај поможипе.

Манђипе те араћхе ћире хакора шај те де Центросе катар о социално бућарипе саво си хемпаше тханесе кај беше.

 

Те нај сан ћајло/ћајљи инзардине кандимаса, процесоса ја аћхаримаса персоналитетосо/ђененго ја те си ћиро манђипе ћхудиндо катар е ригх центроси катар социално бућарипе, шај те де ровипе/жалба Министериумосе бућаримасе тхај социално пхуранимасе (Римски трг 46, Подгорица, Тељефони: +382 20 482 148, е-маил: министар.мрсс@мрсс.гов.ме).

 

Центрора катар социално бућарипе ане Црна Гора:

хттп://www.цсрцг.ме/индеx.пхп/подгорица/катар-аменде

 МП

УНИЦЕФ Црна Гора/Душко Миљанић

Центро катар социално бућарипе ано Шерутно форо Подгорица

Ана Стијеповић, директорка
Тел/фаx: +382 (20) 230 570; +380 (20) 230 572
Е-маил: подгорица@цзср.ме
Адреса: Дром. ИВ пролетерске ђиндо. 18, 81000 Подгорица

Офиси е ћхаворенђе тхај терненђе


Катарина Бијелић, социјално бућарутни, шефица
Тел/Фаx: +382 (20) 230 570; +380 (20) 230 572
Е-маил: катарина.бијелиц@цзср.ме
Адреса: Дром.
ИВ пролетерске ђиндо. 18, 81000 Подгорица

Тханутни јекхутни Голубовци


Сузана Миловић, директорка
Тел/Фаx: +382 (20) 226 590
Е-маил: сузана.миловиц@цзср.ме ; голубовци@цзср.ме
Адреса: АНОВА бб, 81304 Голубовци

Тханутни јекхутни Тузи
Марко Љуљђурај, директор
Тел/фаx: +382 (20) 875 579
Е-маил: марко.љуљдјурај@цзср.ме ; тузи@цзср.ме
Адреса: КИЦ Малесија, 81206 Тузи

Центро катар социално бућарипе Даниловград

Маја Лукетић, ћердутно бућако директоресо

Тел/фаx: +382 20 / 812 584
Адреса: Бијелог Павла бб
Е-маил: даниловград@цзср.ме

Центро катар социално бућарипе Плав тхај Гусиње

Бранка Ђукић, директорка
Тел/фаx: +382 (51) 255 075
+382 (51) 251 450
Е-маил: центарсоцрадплав@т-цом.ме бранка.дјукиц@цзср.ме
Адреса: Чаршијска бб, 84325 Плав

Центро катар социално бућарипе Пљевља

Бранка Даниловић, директор
Тел: +382 52 / 301 264, фаx: 301-265
Е-маил: цсрпв@т-цом.ме
Адреса: Ул. Вука Караџића ђиндо. 42

Жабљак – Регионално канцеларија
тел/фаx: +382 52 / 360 150

Центро катар социално бућарипе е комунаће Бар тхај Улцињ

Адреса: Булевар револуције бб, 85000 Бар
Тел: +382 30 / 313 336, 312 610 Централа
Фаx (030) 303 493
Е-маил: цсрбар@т-цом.ме
дежурни телефон: 067/214 009
Тел. директора: 067 / 288 155
Е-маил: слободан.дјоновиц@цзср.ме

Тханутни јекхутни Улцињ
Адреса: Ул. Николе Ђаконовића бб
Тел: +382 30 / 412 205 Централа
Фаx: (030) 401 549
Е-маил: цсрул@т-цом.ме
Дежурни телефон: 067/027 975
Тел. директора: (030) 402 548
Моб. 067/ 314 073
Е-маил: мехмет.дураку@цзср.ме

Центро катар социално бућарипе Бијело Поље

Адмир Мустајбашић, директор
Тел: +382 50 / 432 024, фаx: 431 481
Е-маил: цсрбп@т-цом.ме
Адреса: Тршова бб, Бијело Поље

Центро катар социално бућарипе Херцег Нови

Блаженко Јанчић, директор
Тел/фаx: +382 31 / 321 187 / 322 293; 322 578
Е-маил: херцегнови@цзср.ме
Адреса: Пут партизанских мајки ђиндо. 4, Херцег Нови

Центро катар социално бућарипе Никшић

Иван Митровић, директор
Тел: +382 40 / 215 192
Фаx: +382 40 / 220 034
Е-маил: никсиц@цзср.ме
Адреса: Његошева
ђиндо. 10, Никшић

Тханутни јекхутни Шавник
Тел/фаx: +382 40 / 266 142

Плужине – Регионална канцеларија
Тел/фаx: +382 40 / 271 144

Центро катар социално бућарипе Беране

Ранко Раичевић, директор
Тел: +382 51 / 230 128
Фаx: +382 51 / 230 129
Е-маил: цен.соц.рад@т-цом.ме / беране@цзср.ме
Адреса: Дром. 29. новембра ђиндо.1, Беране

Тханутни јекхутни Андријевица
Тел: +382 51 / 230 920
Фаx: +382 51 / 230 921
Е-маил: цсран@т-цом.ме андријевица@цзср.ме
Адреса: Бранка Делетића бб, Андријевица

Тханутни јекхутни Петњица
Тел: +382 51 / 230 238
Е-маил: петњица@цзср.ме
Адреса: Петњица бб

Центро катар социално бућарипе Рожаје

Кадри Аговић, директор
Тел: +382 51 / 271 009
Фаx: +382 51 / 270 174 / 270 175
е-маил: цср-розаје@т-цом.ме
Адреса: ул.30.
Септембра ђиндо. 6, Рожаје

Центро катар социално бућарипе Мојковац

Соња Дамјановић,  ћердутни бућаћи директореси
Адреса: Ул. Малише Дамјановића бб, Мојковац
Тел: + 382 50 472 101

Регионална јединица Колашин
Адреса: Ул.
ИВ пролетерске бб, Колашин
Тел/фаx: +382 20 / 865 645; 864 645

Центро катар социално бућарипе Котор

Василије Тодоровић, директор
Тел: 032 / 322 622; 322 624
Е-маил: котор@цзср.ме
Адреса: Гурдић бб, 85330 Котор

Тханутни јекхутни Тиват
Тел/фаx: 032/674 646
Е-маил: тиват@цзср.ме
Адреса: Дром. Луке Томановића ђиндо. 2, 85320 Тиват

Тханутни јекхутни Будва
Тел/фаx: 032/452 887
Е-маил: будва@цзср.ме
Трг сунца бб, 85340 Будва

Центро катар социално бућарипе Цетиње

Адреса: Ул. 13 новембра бб, 81250 Цетиње
Е-маил: цетиње@цзср.ме
Тел/фаx: 041 231 890, 067 625 232
Дејан Милошевић, директор
Е-маил: дејан.милосевиц@цзср.ме
Тел: 041 / 231 890, 067 / 625 232
 

Љ.Ј.

УНИЦЕФ Црна Гора/Ристо Божовић

ПРОЦЕСОРА САВЕ ШАЈ ТЕ НИСИ АНГЛА О КРИСИ

Ане ситуациа те ћире хакора ане фамиљија ни паћваренпе си тут хако те нисисаре авутне процесора:

 • Те араћхе ћире хакора гарантиме законеса/канунеса (ђене 353-364 Фамиљијако закони/кануни
 • Те реализилпе тхај ћердолпе дако тхај дадеско хако, ане ситуацие кана ћиро дад/деј нај љен дар катар ћиро праварипе, хигијена, фуравипе, састимасо араћхипе, те ђа ане школа ја ни араћхен тут катар о ђунгало амаљипе, пхиравипе, манђипе, ја ћорипе (ђене 85-91 Фамиљијаће законесо/канунесо)
 • Те зурардолпе о дадипе тхај дејиканипе (ђене 345-352 Фамиљијако закони/кануни)

 Те си тут тела е 18 бош, туће си са акала процесора бипоћинутне!

 

Авер процесора ан саве шај те де/актеришисаре:

•          Прандимасе крисимата, по миссал ано суро уладимасе прандимасо (ђене 322-344 Фамиљијаће законесо/канунесо)

•          Крисимата ћире аћхаримасе (ђене 365-371 Фамиљијаће законесо/канунесо

•          Те ћхулпе пхуредерутно ћхаворесе (ђене 230-234 Фамиљијаће законесо/канунесо) – ано суро те ћире о дад ја  е деј мерен, хасавон, нај кхоте, ја љенђе нај мукљиндо те пхурардонпе катар  туте. Ан акала сурора алавардино пхуредерутно ка дарал туће ђи ни  пхере 18. бош.

 

ТЕ ЋХУЛПЕ ЛИНК Е ФАМИЉИЈАЋЕ ЗАКОНЕСЕ/КАНУНЕСЕ

Хако пе бипоћинимаско јуридикано поможипе

О ћхаворо (ја  о ђено) саво нај ано шајипе те, мамуј пири финансиско ситуациа ја уладино статуси, љел хакора тхај крисесо араћхипе – сиље хако пе бипоћинимаско јуридикано поможипе, мамуј о Закони катар бипоћинимаско јуридикано поможипе.  Закони катар бипоћинимаско поможипе

Хако пе бипоћинимаско јуридикано поможипе шај те ље тела авутне ћхинадимата:

1.  те сан црнагорако тхемуно/тхемутни

2.  те сан кориснико/корисница материјалесе аракхавимасо фамиљијако ја авер социално љиндимасе сар кај си законеса/канунеса савеса лаћхаролпе социално тхај ћхаворикано аракхавипе

3.  те сан ћхаворо би дадесо ја даће пхуранимасо

4.  те сан ћхаворо е пхариматанца ано барипе

5.  те сан виктима кривично/банђардине бућако зураље маримаско ане фамиљија ја фамиљијако купатнипе ја бићинимасо манушенго

6.  те сан авралутно/авралутни е униварикане бешимаса ја мукљинде бешимаса ане Црна Гора тхај ђено саво родел азили ане Црна Гора

7.  те сан ту ја ћири фамиљија бизураље барваљимасе ситуациако

8.  те сан ћхаворо саво родел азили ане Црна Гора

9.  те сан ћхаворо би тхемутнимасо саво по закони/кануни бешел ане Црна Гора

 

Е офисора кај ден бипоћинимаско јуридикано поможипе си англа фундосе крисора ане Црна Гора, а  ђено мандатиме те мућел те љелпе  бипоћинимаско јуридикано поможипе си о президенто фундосе крисесо ја о крисари саво си мандатиме катар е ригх президентоси крисесе, ано трујаљипе тханутне компетенциако крисеси, сави ћхинадолпе мамуј о тхан ћире бешимаско.

Бипоћинимаско јуридикано поможипе инзарен е адвокатора, катар о тефтери адвокатенго, саво араћхел е Адвокатенђи комора Црна Гораћи.

Бипоћинимаско јуридикано поможипе трубу те роде пашо поможипе авутне веб ригенго:

•          хттп://www.адвокатскакомора.ме

•          а хем бут пе ригх:  Линк

Ане крисимата те араћхенпе ћире хакора тхај ане крисимата те ћердоне дадесе тхај даће хакора англал о поћинипе е харћиматанђе те икхаљенпе е ћаћимата саве ту манђе те де, ка поћиненпе андар е лове крисесе. Гола харћимата ћерен котор парницаће харћиматанго.

 

Љ.Ј.

УНИЦЕФ Црна Гора/Душко Миљанић

Ђене саве шај те поможин тут ано тхавдипе крисарне процесосо

Колизијако пхуредерутно тхај јећхевактесо репрезентатори

 

Ко си тхај со ћерен е колизијако пхуредерутно тхај јећхевактесо репрезентатори?

Кана актеришисаре ано крисарно процеси саво си машкар туте тхај ћире дад тхај деј, шај те авел ћхутиндо колизијако пхуредерутно ја јећхевактесо репрезентатори, те си машкар туте тхај ћире дад тхај деј мамујикане интересора. По миссал, те манђе те беше ће даса, а љидуј ђене, ја јекх катар ћире  дад ја е деј, ни аћхел пе гова, катар гова трубул те ћхинавел о криси, ано крисарно процеси ан саво ви ту актериши, тхај си тут хако те ваћаре ћиро гођаверипе. Сосе си о крисарно процеси компликуиме, трубул кхони те репрезентисарел ћире хакора тхај интересора, а гова ка ћерел колизијако пхуредерутно ја јећхевактеско репрезентатори.

Колизијако пхуредерутно си ђено саво тут репрезентирисарел ано крисарно процеси тхај ље ћхул о центро катар социално бућарипе. Ако о центро катар социално бућарипе ни ћхул колизијаће пхуредерутне, о криси шај ћхул дисаве адвокате ја адвокатка те презентил тут тхај вов/вој си ћиро јећхевактесо репрезентатори ан гова конкретикано крисесо процеси.

 

КАКО ДА ТРАЖИШ ПОТАВЉАЊЕ КОЛИЗИЈСКОГ СТАРАТЕЉА?

Сар те роде те ћхулпе колизијако пхуредерутно?

Те си тут мајбут катар е 10 бош, шај коркоро те роде катар о центро катар о социално бућарипе, те авел туће ћхутиндо колизијако пхуредеруто. Шај те де сама ви  хемпхаше крисесе тхај те роде, те о криси ћхул  јећхевактесе репрезентаторе. Гова шај те ћерел пе ћиро алав ви дисаво авер, туће пашутно ђено ја дисави институциа (по мисал, ћири школа) те ту гова роде.

Саве си бућа колизијаће пхуредерутнесе ја јећхевактесе репрезентаторесе?

Ђено саво тут репрезентисарел (колизијако пхуредерутно ја јећхевактесо репрезентатори) ђал ано криси пе ћиро тхан, тхај пе ћиро алав ћерел са трубутне бућа.

 

Импортантно си те ђане кај гова ђено сиље ви дисаве пхердутне бућа:

 • те мотхол туће со ћердолпе ано криси;
 • те мотхол туће со вов ћерел ано криси, тхај сар гова шај те авел пе туте.

Ако ћиро гођаверипе ни мотходан персолано е крисесе, гољесе кај ту/вој манглан, ја о криси ћхинада кај си мајлаћхе те ни аве ано криси, о ђено саво тут репрезентисарел борћи си:

 • те пушел тут сар си ћиро гођаверипе катар са е импортантно пућљимата саве дикхљардонпе ано криси;
 • те ћиро гођаверипе катар са е пућљимата накхавел е крисесе, агјате сар гова ту мотходан.


Ђено саво дел думо

Кана ћердолпе крисесо процеси саво ћердолпе катар туте тхај ћире дадесо тхј дако, гова нај лаћхи ситуациа, ни туће ни ћире дадесе тхај даће. О дад тхај е деј дисаве ћхаворенђе си ано марипе, нај барабар катар е бут пућљимата, дисаве ћхаворе си пхађе ђесе, дисаве си хабиме, дисаве даран сар о процеси ка битисардолпе, со ка ћердолпе пала гова тхај агија. Сар те е ћхаворенђе поможилапе, те са гоље ђунгаље хаћариматанца лоћхе икхљен по крајо, о криси шај е ћхаворесе те ћхул ђене саво ка дел думо ано тхавдипе крисесе процесосе.


Ко си ђене саве ден думо е ћхаворесе?

 Ђене саве ден думо си квалификуиме експертора тхај експертке (андар о трујаљипе социално бућаримаско, психологиако, педагогијако, социологиако, дефектологиако, ја специално педагогијако) саво си/сави си, битисарде специално тренинго тхај сићиље сар по хемлаћхо шајисардо ћханд, ден поможипе тхај думо ћхаворенђе ане крисарне пороцесора ан саве битисаренпе пућљимата катар е релациа дадеси тхај даћи тхај е ћхаворенђи. Агасаве ђене рамосарне си ан јекх уладуно љил катар саво о криси алосарел ђене саво е ћхаворесе ка авел думо те трубуја.

 

Ко ћхул е ђене кај дел думо?

Ђене кај дел думо ћхул о криси. Кана ћердолпе крисарно процеси саво ћердолпе катар туте, тхај ћире дад тхај е деј, о криси ка ћхинавел да љи трубул те ћхул ђене саво дел думо, ај ви ту/вој шај гова те роде катар о криси.

Те сан пурано/пурани катар е 14 бош, о криси трубул те пушел тут да љи манђе те ћхулпе туће ђено кај дел думо, а те ни манглан, о криси гова нај те ћерел. Те нај тут хаља 14 бош, о криси шај туће те ћхул ђене кај дел думо, би дикхљиндој пе гова да љи ту/вој ацхе пег ова.

 

Со ћерел о ђено кај дел думо?

Ђено кај дел думо си персона сави си борћи те туће персонално поможисарел, тхај аћхарел тут са ђи трајисарел о крисарно процеси. Гова ђено сиље бут бућа:

 • те мамуј туте лаћхе аћхардолпе, те авел полокхо тхај те дарал туће;
 • те пхурардолпе катр ћире интересора;
 • те мотхол туће саве си ћире хакора;
 • те мотхол туће катар состе о криси ћхинавел, тхај со ано криси ћердолпе;
 • те пушел тут сарсаво си ћиро гођаверипе катар са импортантно пућљимата саве дикхљардонпе ано криси;
 • те ћиро гођаверипе катар са е пућљимата накхавел е крисесе, агијате сар ље ту/вој мотходан
 • те мотхол туће сар сави ћхинадутни о криси анда, тхај сар вој ка авел пе туте.

 

Ако тут о криси акхарел те персонално аве ано криси, сар те о криси ашунел окова со ту ђане, ја те ашунел ћиро гођаверипе катар дисаве пућљимата, туса ка ђал ви о ђено кај туће дел думо.

Ђенесе кај дел думо шај те ћху пућљимата катар са со тут интересуил, тхај те роде те мотхол туће са со ни хаћардан лаћхе.

Те нај сан ћајло/ћајљарди сар о ђено кај дел думо мамуј туте аћхардолпе, шај катар гова те мотхо ћире дадесе тхај даће, тхај е крисесе, саве ан гоја ситуациа ка ћхун дисаве авре ђене кај дел думо.

Крисора ане Црна Гора

Ућикано криси Црна Горако

Ућикано криси си палуно редовно инстанца те араћхел ћире хакора.

Апелационо криси Црана Горако

 

Апелационо криси си компетентно са е тханесе Црна Гораће, е бешимаса ане Подгорица. Те шајисаре те араћхе ћире хакора те о Мајућо криси ћхудел ћиро ровипе/жалба, ја те о англунестепенесо органо ћхинавел, ја ћхудел ћиро манђипе.


Мајуће крисора

Те нај сан ћајло/ћајљи пресудаса/крисарне љиљеса фундосе крисесе, шај те ћху ровипе/жалба уће крисесе.

 • Мајућо криси ано Бијело Поље компетентно си по тхан фундоне крисенго ано Бијело Поље,      Жабљак, Колашин, Плав, Пљевље, тхај Рожаје.
 • Мајућо криси ане Подгорица компетентно си по тхан фундоне крисенго ане Подгорица, Бар, Даниловград, Котор, Никшић, Улцињ, Херцег Нови тхај Цетиње.

 

Фундосе крисора

Крисесе саво си хемпаше ћире тханесе бешимасе де манђипе те араћхенпе ћире хакора.

 

Фундосе крисора си ано: Бар, Беране, Бијело Поље, Даниловград, Жабљак, Колашин, Котор, Никшић, Плав, Пљевље, Подгорица, Рожаје, Улцињ, Херцег Нови тхај Цетиње.

 

Мајућо криси е пхађаримасе

 

Те нај сан ћајло/ћајљардини ћхинадутнаса крисесе е пхађаримасе, шај ћху ровипе/жалба Мајуће крисесе е пхађаримасе, каско бешипе си ане Подгорица.

 

Крисора е пхађаримасе

 

Компетентно си те ћхинавен пало манђипе те нисилпе пхађарутно процеси тхај си пе авутне локацие:

1.     Криси е пхађаримасе ано Бијело Поље, е секторенца ано Беране, Жабљак, Плав, Пљевље,    Рожаје, Колашин тхај Мојковац.

2.     Криси е пхађаримасе ане Будва, е секторенца ано Бар, Котор, Херцег Нови тхај Улцињ.

3.     Криси е пхађаримасе ане Подгорица, е секторенца ано Цетиње, Даниловград, Никшић.

 

Управно криси Црна Горако

Шај те ниси управно крисопе персонално ја упрал о репрезентатори те ћхинаве кај туће си е управно ја   авер актеса дукхадино дисаво хако ја по закони/кануни фундосардо интереси.