Manja slova Veća slova RSS

Direktorati u Ministarstvu

 
 
 
 

Lj.J.

MPA

 

>

Najava: Radionica na temu: "Prevencija korupcije na lokalnom nivou“

Datum objave: 22.06.2015 10:35 | Autor: D. P.

Ispis Štampaj stranicu


Uprava za antikorupcijsku inicijativu, u saradnji sa TAIEX Odjeljenjem Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije, organizuje dvodnevnu radionicu na temu “Prevencija korupcije na lokalnom nivou - prva iskustva sa realizacijom lokalnih akcionih planova”. Radionica će početi u ponedjeljak 22. juna 2015. godine u 9.30h u PR Centru (bul. Josipa Broza 23 A, Stari Aerodrom, Podgorica), a uvodna izlaganja su otvorena za medije.

 

Na otvaranju će govoriti: Svetlana Rajković, Generalna direktorka Direktorata za međunarodnu pravnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu pravde; Refik Bojadžić, Generalni sekretar Zajednice opština; Olivera Grbović, šefica Odsjeka za praćenje i sprovođenje propisa u lokalnoj samoupravi u MUP-u i Davor Dubravica, ekspert za oblast antikorupcije.

 

Radionica se organizuje u skladu sa obavezama iz Akcionog plana za Poglavlje 23., a u cilju obezbjeđivanja pretpostavki za efikasno uvođenje i primjenu novih antikorupcijskih instrumenata u lokalnim samoupravama u Crnoj Gori i daljeg unapređenja transparentnosti njihovog rada. Organizovanjem radionice nastavlja se uspješna i kontinuirana realizacija TAIEX mape aktivnosti.

 

Učesnicima će, između ostalog, biti prezentovane najbolje evropske prakse u prevenciji korupcije na lokalnom nivou. Ekspert, kojeg je angažovao TAIEX, predstaviće iskustva pojedinih zemalja članica EU u toj oblasti i dati preporuke za dalje unapređenje lokalnih akcionih planova u Crnoj Gori.

 

Teme radionice će biti i reforma sistema lokalne samouprave sa osvrtom na prevenciju korupcije; novine u oblasti prevencije, prioriteti i izazovi u sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23., izrada, sprovođenje i praćenje realizacije lokalnih akcionih planova, odgovornost i transparentnost u izvršenju budžeta, efikasno upravljanje javnim nabavkama u lokalnoj samoupravi, nadležnosti etičkih odbora na lokalnom nivou…

 

Na radionici će učestvovati glavni administratori, predstavnici komisija za sprovođenje akcionih planova za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, predstavnici etičkih odbora za lokalne službenike i namještenike iz svih opština i Komisije za lokalne funkcionere iz dvije opštine.