Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Најава: Учешће министра правде Зорана Пажина и министра унутрашњих послова Рашка Коњевића на Министарском форуму ЕУ-Западни Балкан у области правде и унутрашњих послова у Сарајеву

Датум објаве: 04.12.2015 14:17 | Аутор: Д. П.

Испис Штампај страницу


Министар правде Зоран Пажин и министар унутрашњих послова Рашко Коњевић учествоваће на Министарском форуму ЕУ-Западни Балкан у области правде и унутрашњих послова који се 7-8. децембра 2015. године одржава у Сарајеву у оквиру Предсједавања Луксембурга Савјету ЕУ, уз подршку Босне и Херцеговине и у сарадњи са Европском Комисијом.

У контексту европског интеграционог процеса, Форум ЕУ – Западни Балкан биће прилика за информисање о достигнућима у имплементацији мјерила из преговарачких поглавља 23 – Правосуђе и темељна права и 24 – Правда, слобода и безбједност, као и за размјену мишљења о најактуелнијим питањима из надлежности. У дијелу Форума посвећеном сарадњи у области унутрашњих послова, посебан фокус биће стављен на увећане миграторне таласе, односно проблематику са којима се државе Западног Балкана суочавају како у националним оквирима, тако и у контексту изналажења заједничког одговора на ситуацију која може потенцијално да генерише и шире социјалне и безбједносне изазове. У дијелу Форума посвећеном правди, акценат ће бити стављен на питања независности правосуђа и правосудне сарадње, укључујући правосудну сарадњу у контексту миграционе кризе. Такође, у свјетлу актуелних дешавања на европском континенту, нарочита пажња биће посвећена активностима које се спроводе у борби против тероризма, сузбијања нелегалне трговине оружјем и трговине људима.

Са учешћа министра Пажина и министра Коњевића на Форуму биће издата саопштења за јавност.

Форум ЕУ – Западни Балкан традиционално се одржава у другој половини сваке године, а посебну пажњу усмјерава на регионалну сарадњу држава Западног Балкана у области правде и унутрашњих послова, а у контексту европских интеграција.