Manja slova Veća slova RSS

Direktorati u Ministarstvu

 
 
 
 

Lj.J.

MPA

 

>

U Strazburu je danas završen multilateralni sastanak na temu „Normativno uređenje rada zatvorskih uprava sa licima osuđenim na doživotnu kaznu zatvora i druge duge vremenske kazne“.

Datum objave: 11.04.2014 16:43 | Autor: D. P.

Ispis Štampaj stranicu


Dušan Polović
U Strazburu je danas završen multilateralni sastanak na temu „Normativno uređenje rada zatvorskih uprava sa licima osuđenim na doživotnu kaznu zatvora i druge duge vremenske kazne“.

Sastanku je prisustvovala Slavica Rabrenović generalna direktorica u Direktoratu za izvršenje krivičnih sankcija i Aida Bojadžić ovlašćeno službeno lice za nadzor nad izvršenjem krivičnih sankcija u Direktoratu za izvršenje krivičnih sankcija.

Generalna direktorica imala je prezentaciju na navedenu temu.

Rad sa zatvorenicima osuđenim na doživotnu kaznu zatvora i druge duge vremenske kazne uvek je bio zadatak pun izazova i stoga je Savet Evrope utvrdio načela kaznene politike za kontrolu kriminaliteta i sprovođenje delotvornih načina postupanja i rada sa tom kategorijom zatvorenika u pogledu njihovih ljudskih prava. Razvijeni su standardi kako bi se državama članicama pomoglo da uvide da izvršenje zatvorskih kazni zahteva uspostavljanje ravnoteže između ciljeva osiguravanja bezbednosti, reda i discipline u kaznenim ustanovama i obezbeđivanja zatvorenicima pristojnih životnih uslova, aktivnih režima i konstruktivnih priprema za puštanje na slobodu.

Cilj multilateralnog sastanka je da okupi predstavnike zemalja sa različitim iskustvima kako bi se razmenila dobra praksa i utvrdili načini uvođenja novih pristupa u njihovim sistemima, u skladu sa standardima Saveta Evrope i KSM-a. Učesnici su pozvani da sačine kratku prezentaciju radi razmene primera dobre prakse od posebnog interesa za predstavnike drugih zemalja.
Multilateralni sastanci vezani za pitanja kaznenopopravnih ustanova organizovani poslednjih godina postali su važna prilika za razmenu prakse i iskustava, a pozitivno sui h ocijenili učesnici i konsultanti Savjeta Evrope.

Sekretarijat će pružati ažurirane informacije o radu Saveta Evrope u vezi sa zaštitom prava zatvorenika.