Manja slova Veća slova RSS

Direktorati u Ministarstvu

 
 
 
 

Lj.J.

MPA

 

>

Saopštenje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija povodom Odluke o stupanju u štrajk upozorenja Sindikalne organizacije ZIKS-a

Datum objave: 17.07.2014 11:36 | Autor: D. P.

Ispis Štampaj stranicu


Zavod za izvršenje krivičnih sankcija odbacuje kao neistinite tvrdnje čelnika Sindikalne organizacije o navodnom pritisku Uprave na bilo koje lice zaposleno u Zavodu. Naprotiv, u posljednjih tri mjeseca Uprava ZIKS-a zajedno sa rukovodećim licima iz Ministarstva pravde zaduženim za oblast izvršenja krivičnih sankcija se više puta sastala sa predsjednikom i članovima Izvršnog odbora Sindikata ZIKS-a. Sastanci su rezultirali zaključcima, koji se realizuju dogovorenom dinamikom, i u predviđenim rokovima, a nalaze i na web-stranici ZIKS-a. 

Nakon prijave da je Sindikalna organizacija Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija donijela odluku o stupanju u štrajk upozorenja, inspektori Odsjeka za inspekciju rada Uprave za inspekcijske poslove, kao jedini nadležni za ovu oblast, izvršili su, juče u prostorijama Sindikalne organizacije ZIKS-a, inspekcijski nadzor, kojim su utvrdili da je navedena Odluka o stupanju u štrajk upozorenja nezakonita, te da se štrajk ne može održati dok se ne otklone utvrđene nepravilnosti. Za te svrhe, sačinjen je Zapisnik koji su potpisali i predstavnici Uprave ZIKS-a i Štrajkačkog odbora. Glavni inspektor rada je i usmeno upoznao predstavnike Štrajkačkog odbora o posljedicama nepostupanja po predmetnom Zapisniku.

Međutim, postupajući samo deklarativno po Zapisniku inspektora, Štrajkački odbor donio je Odluku o odustajanju od štrajka upozorenja, ali je okupljanje ipak organizovao na javnoj površini preko puta Upravne zgrade Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.  

Podsjećanja radi, tokom prošle i ove godine riješen je radno-pravni status za više od 60% zaposlenih u ZIKS-u, a u saradnji sa Ministarstvom finansija, obezbjeđujemo  da u ovom kvartalu bude kupljena uniforma za sve zaposlene ZIKS-a.

Ministarstvo pravde i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija nastaviće da sprovode politike koje će za cilj imati ukupno unaprjeđenje uslova za rad u ZIKS-u.