Manja slova Veća slova RSS

Direktorati u Ministarstvu

 
 
 
 

Lj.J.

MPA

 

>

U Strazburu održan multilateralni sastanak na temu "Borba protiv zlostavljanja u zatvoru"

Datum objave: 25.04.2015 12:11 | Autor: D. P.

Ispis Štampaj stranicu


Sastanku je prisustvovala Slavica Rabrenović generalna direktorka u Direktoratu za izvršenje krivičnih sankcija i Aida Bojadžić ovlašćeno lice II za kontrolu izvršenja kazni zatvora i mjera bezbjednosti u Direktoratu za izvršenje krivičnih  sankcija.

Cilj multilateralnog sastanka je bio da okupi predstavnike svih država članica Savjeta Evrope kako bi podijelile svoja iskustva u vezi politika za borbu protiv zlostavljanja u zatvoru i dobre prakse u cilju identifikovanja načina za uvođenje novih pristupa u svojim sistemima. Na sastanku je iskazana potreba da su u borbi protiv zlostavljanja u zatvoru potrebni bezrezervni napori u svakom aspektu života u zatvoru. Diskusija na sastanku je bila u skladu sa standardima Savjeta Evrope i CPT-a.

Poseban fokus je bio na standarde relevantnih Preporuka Komiteta ministara Savjeta Evrope, posebno Rec. R (2006)2 o Evropskim zatvorskim pravilima, Rec. R (2003)23 o upravljanju zatvorskom upravom zatvorenika osuđenih na doživotnu kaznu i ostale dugoročne kazne, CM/Rec (2014)3 koji se tiču opasnih prestupnika, Rec. R (97)12 o osoblju koje vrši sprovođenje sankcija i mjera; CM/Rec (2012)5 o Evropskom etičkom kodeksu zatvorskog osoblja, kao i relevantnim  institucijama.