Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Црна Гора јача националне капацитете и активно доприноси глобалној борби против илегалних миграција и тероризма

Црна Гора јача националне капацитете и активно доприноси глобалној борби против илегалних миграција и тероризма
Датум објаве: 24.06.2019 11:45 | Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ

Испис Штампај страницу


Добро познавање и досљедно спровођење домаћих и међународних правних норми од стране судија и тужилаца кључна је линија одбране од опасности илегалних миграција и тероризма, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на отварању међународне конференције предсједника врховних судова и генералних тужилаца данас у Бечићима. 

„Компететно и ефикасно судство и тужилаштво, уз адекватан рад безбједносних служби, неопходан је предуслов за изградњу безбједног и праведног друштва каквом тежимо,“ оцијенио је потпредсједник. 

Нагласио је да успјех борбе против илегалних миграција и тероризма зависи како од ефикасности међусобне сарадње држава и међународних организација, тако и од унутрашње способности и отпорности сваке државе и сваког друштва понаособ. „У Црној Гори озбиљно радимо на оба колосјека - активно учествујемо у бројним међународним инцијативама за борбу против тероризма и развијамо безбједносне капацитете наше државе и друштва,“ нагласио је потпредсједник. 

Саопштио је да Црна Гора, у оквиру својих способности, веома одговорно и активно доприноси међународном фронту борбе против илегалних миграција и тероризма. „У овој области остварујемо континуирану оперативну сарадњу путем ИНТЕРПОЛ-а и ЕУРОПОЛ-а, као и директну сарадњу са безбједносним органима других држава. Кроз међународну размјену информација, црногорски безбједносни органи активно доприносе откривању страних терористичких бораца, кријумчарских мрежа и других безбједносних пријетњи повезаних са илегалним миграцијама.“ 

Подсјетио је такође и на усвајање модерних прописа којима је Црна Гора уградила у домаћи правни систем највише међународне стандарде заштите безбједности и поштовања људских права, како сопствених грађана, тако и странаца. 

„Паралално са изградњом модерног регулаторног оквира, усаглашеног са међународним стандардима, очекује нас важан посао додатног снажења институција, односно даље едукације, опремања и јачања укупних способности наших институција да се изборе са овим значајним безбједносним изазовом,” рекао је потпредсједник. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ